Οι «λευκές νύχτες» φέρνουν «μαύρες μέρες»

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιώργος Χατζηδάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης με την παράταξη ‘’ΗλιούπΟλοι μαζί’’, υποστήριξε πως θα ήταν ωφέλιμη «για την περαιτέρω ανάπτυξη και τόνωση της τοπικής αγοράς» η διοργάνωση μιας λευκής νύχτας και στην περιοχή μας. Η συγκεκριμένη πρακτική μας είναι γνωστή αφού έχει ήδη πραγματοποιηθεί και σε άλλους δήμους, στους οποίους έχουν διαπιστωθεί συνεχείς παραβάσεις αναφορικά με το ωράριο και τις αμοιβές των εργαζομένων.

Η πολιτική αυτή αντίληψη περί «ανάπτυξης» μέσω της θέσπισης μεγαλύτερων και ελαστικότερων ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο πέρα από τους εργοδότες των μεγάλων καταστημάτων και επιχειρήσεων οι οποίες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο επιπλέον κόστος διεύρυνσης του ωραρίου. Αντίθετα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας στα μικρά καταστήματα, χωρίς παράλληλα να προσφέρουν κάποιο ουσιαστικό όφελος στην τοπική κοινωνία που το βασικό της πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρόνου αλλά η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών της.

Παράλληλα τα καταστήματα που εφαρμόζουν τα διευρυμένα αυτά ωράρια αποκομίζουν επί πλέον κέρδη εις βάρος των εργαζομένων τους, οι οποίοι, αφενός μεν συνήθως δεν αμείβονται αρκετά για τις επί πλέον ώρες εργασίας τους και αφετέρου δε, περιορίζεται δραματικά ο ελεύθερος τους χρόνος. Με αυτόν τον τρόπο χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες εργασίας, ενώ εδραιώνεται μια κανονικότητα εκμετάλλευσης.

Για εμάς η «ανάπτυξη» δε μπορεί να επιφέρει οφέλη στην κοινωνία εάν δεν διασφαλίζεται πρωτίστως η ευημερία των πολιτών της, δηλαδή το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και την αξιοπρεπή εργασία. Γι αυτό δίνουμε πάντα προτεραιότητα στα δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, που στα χρόνια της κρίσης υπέστησαν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα την εργασιακή επισφάλεια και τις μισθολογικές διακρίσεις.

Οι λευκές νύχτες δεν έχουν καμία θέση, ούτε στην Ηλιούπολη, ούτε πουθενά.

Μοιραστείτε